Restaurant Victoria
Victorine in haar keuken
In de reeks "figuren uit ons dorp" brengen we de geschiedenis van Victorine en haar restaurant dat we allemaal kennen. Victorine Francisca Dillemans (1916-2007) met haar volledige naam was afkomstig uit Neerijse en belandde in 1931 als jong meisje in Hoeilaart waar ze gedurende 15 jaar als keukenmeid werkte bij Jean Vandenput, een gegoede serrist en fruithandelaar in de Jos Biesmansstraat. Aangezien Jean bijna uitsluitend aan buitenlanders verkocht kwam er voortdurend bezoek over de vloer en moest er dus gekookt worden. Aangezien zijn vrouw Gislena Mat haar studies gedaan had in een gekend pensionaat leerde ze Victorine al snel de kneepjes van het koken. Later ging ze bij Helene Laureys (dochter van Louis) werken in het restaurant Tissens toen nog gevestigd in de Felix Sohiestraat. Toen de beloofde overname nakende was en ze tot haar verbazing uit de boot viel besloot ze zelf haar eigen zaak uit de grond te stampen met haar echtgenoot Maurice Lefever (1915-1987) die toen vrachter was in Hoeilaart en omstreken (zie foto van de vrachtwagen). In 1954 kocht ze het huidige pand over van Victor Muls (1910-2003) en Jeanne Verlaet (1913-1997) die hier een wijn- en likeurwinkel hielden. De naam van het toekomstige restaurant leek een evidentie maar het was op aanraden van een verpleegster dat het Victoria werd en niet Victorine. Geen slechte zet bleek later toen er aan de brug van Groenendaal publiciteit hing van chocolade Victoria en de meeste mensen eerder de link met het restaurant maakten dan met de chocolade. Onnodig te zeggen dat er de eerste 25 jaren keihard gewerkt werd en het decennia oude devies is vandaag nog altijd geldig met name kwaliteit en kwantiteit. De bekendheid en faam van dit restaurant deinde uit en zelfs koningen, keizers en Admiraals allen kwamen ze...bij Victorine. Kapitein Peter Townsend (toenmalige verloofde van Prinses Margaret van Engeland), Prins Albert; Marc Sleen en vele ministers, kunstenaars en andere prominenten kwamen regelmatig naar Hoeilaart afgezakt om de befaamde côte à l'os van 10 centimeter of haar paling in het groen te proeven. Victorine kocht het vlees voor haar restaurant bij beenhouwer Leon Pieters (rosse Leon) op het gemeenteplein. Peter Townsend, die meermaals een aantal weken in Hoeilaart kwam logeren bij zijn Britse vriend Alfred Hard, een renpaardenstal eigenaar op Welriekende, kwam voor de aankoop van vlees voor thuisconsumptie, samen met zijn vriend Alfred ook bij Leon Pieters (rosse Leon) persoonlijk In Hoeilaart in de beenhouwerij. Deze “verplichte” vakantie was min of meer een vorm van verbanning onder druk van het Britse koningshuis, om de gescheiden playboy wat verwijderd te houden van Prinses Margaret. Meer dan 40 jaar stond Victorine achter haar fornuis zelfs op hogere leeftijd. Ze gaf het roer over aan haar dochter Danielle en kleinzoon Charley die samen met hun partner de traditie vandaag nog steeds in ere houden. Je kan dus vandaag nog steeds de heerlijke specialiteiten proeven in dit traditionele restaurant. Met dank aan Danielle en familie voor de info en de foto's. Wil je victorine nog eens bezig zien klik dan onderaan door op het YouTube filmpje vanaf 2min50 komt ze in beeld in haar keuken.