OL Vrouw(e)weg
Steegje tussen Raymond Lauwersstraat en Weem
Op deze foto zie je het verdwenen strekke dat de Raymond Lauwersstraat (voorheen de Kapelstraat) verbond met de Weemstraat. Het begon ter hoogte van de kapel, liep zo naar de Weem tussen villa Tendoore (woning van Theodoor Vanderperren of Dikke Doore) en de villa Sombreyn en zo verder naar Terheide via de Geneesheerstraat. Dit oud middeleeuws voetpad of "strekke" dwarsste de Weemstraat richting Raymond Lauwersstraat waar het uitkwam ter hoogte van de kruising met de huidige Kapelstraat aan de kapel. Deze werd in de volksmond de O.L. Vrouw(e)weg genoemd en werd gebruikt door de mensen om hun graan naar de oude watermolen aan de molenvijver te brengen. Dit voetpad is door de opkomst van de serren verdwenen maar op deze foto, genomen waarschijnlijk vanuit Villa Sombreyn, kan je de sporen van deze rechtlijnige middeleeuwse weg nog goed zien tussen de serren.
Interessant om weten is dat het stratenplan van Hoeilaart en vooral de huidige voetwegen of "strekkes" (straatnamen met gele naamplaatjes) voor het grootste deel op deze watermolen gericht waren zodat mensen deze namen om er hun graan te laten malen. Ook vandaag nog kan je deze straatjes nog steeds aflopen en bijna allemaal mond(d)en ze uit aan de Raymond Lauwersstraat voorheen.....Molenstraat. Vanop Terheide liep de kleine smalle Terheidestraat (die vroeger de knik niet maakte naar het Gemeentehuis maar doorliep tot aan de Desiré Vandervaerenstraat) verder richting watermolen langs de huidige Emile Vandenbroeckstraat en langs de toenmalige molenvijver (het huidige sportcomplex) uitmondde aan de watermolen. De Geneesheerstraat maakte eveneens deel uit van dit net dat Terheide verbond met deze molen. Op de Geneesheerstraat entte zich dit voetpad of O.L Vrouw(e)weg hier afgebeeld dat de Weemstraat dwarsste en richting Raymond Lauwersstraat liep waar het uitkwam ter hoogte van de Kapelstraat. Een derde voetpad liep vanaf hoeve Tenbos (huidige S-bocht op de Tenboslaan) naar de molen. Het begint met het steil afdalende voetwegje in de bocht van de Tenboslaan, dan volgde een deel van de Kelleborrestraat om dan naar boven te kronkelen waar het pad de naam Kapelstraat krijgt en afdaalde naar de molen. Dit is het enige wegje dat vandaag nog steeds in zijn volledigheid en originaliteit kan afgewandeld worden. De korte(re) strekkes die vanuit de kerkstraat en Groenendaalsesteenweg aflopen naar de JB Charlierlaan hadden vroeger als functie om het vee naar hun drinkplaats aan de IJse of de hoger gelegen weides te voeren.
De man die rechts zijn hand op de draad legt zou wel eens (volgens Michel Erkens) zijn grootvader, Theodoor Vanderperren (Dikke Doore) aan zijn serrenbedrijf, kunnen zijn en links staat het personeel aan de serren van Sombryn. Voor meer info mbt Theodoor Vanderperren klik villa Tendoore. De fotograaf moet het vanuit een venster aan de achterzijde van de villa Sombreyn gefotografeerd hebben. Aan de achterzijde was er inderdaad ondermeer het waskot en ook een hondenhok, maar dat staat niet op het beeld. Helemaal rechts de woningen in de R. Lauwersstraat in de buurt van de Kapelstraat.