Groenendaal
Ter hoogte van het bosmuseum
Zicht vanuit de Duboislaan met links een stukje van het huidige bosmuseum. In de verte op veilige afstand van de hoeve het ingeplante bakhuis. Op het kadaster is er bij een perceelwijziging in 1901 sprake van een 'maison non cadastré' gelegen in een boomgaard.
Het heeft de vorm van een eenvoudige witgeschilderde, bakstenen constructie op gepikte plint, voorzien van vlechtingen en een rood pannen zadeldak. Naar verluidt was er aan de noordzijde een verdwenen bakoven die inmiddels in ere werd hersteld.
Het oude bakhuis was tot voor kort een verlaten gebouw, verscholen tussen de struiken op de helling aan de ingang van het bosmuseum Jan van Ruusbroec. Alhoewel het een bescheiden gebouw is, heeft het een erfgoedwaarde: het werd immers rond 1778 samen met vierkantshoeve gebouwd ter vervanging van de oude hoevegedeelten gelegen aan de ingang van de oorspronkelijke priorij. Het bakhuis met zijn oven en toegangstrappen zijn zichtbaar op een plan uit 1784 waarop de priorij, de hoeve, de vijvers en de landerijen werden getekend naar aanleiding van de opheffing en ontruiming van de priorij. Het bakhuis verloor zijn oorspronkelijke functie en werd omgebouwd tot een woning voor een ploegbaas van het domein Waters en Bossen, vermoedelijk na de Eerste Wereldoorlog. Waarschijnlijk werd tijdens deze werken de bakoven afgebroken. Resten van de fundering ervan werden teruggevonden tijdens opgravingen in de nazomer van 2019.
Na overleg met de heemkundige kring van Hoeilaart besloot het Agentschap Natuur en Bos budgetten vrij te maken om de bakoven terug op te bouwen. In 2019 werd de eerste steen gelegd en sinds 2020 kan je hier workshops volgen rond het maken van ambachtelijk brood.