Felix Sohiestraat
Geboortehuis Felix Sohie
Geboortehuis van Felix Sohie, de grondlegger van de commerciële druiventeelt onder glas in Hoeilaart en omgeving op nummer 15. Hij werd op deze plek geboren op 14 januari 1841 en een gedenkplaat van 1949 van de hand van Raymond De Gryze met een bronzen medaillon tegen de gevel refereert hiernaar. Het is echter niet zeker dat Felix in deze woning geboren werd want op 20 mei 1849 vinden we een aanvraag voor een oprichting van een gebouw en op 14 juni 1854 vinden we een aanvraag voor de oprichting van een gebouw of remise te bouwen. Bij de toelating spreekt men van een woning opgetrokken in steen met dakpannen en waterafvoerpijpen en een ingang die 50 cm hoger ligt dan de Wyndaelbeek. De datum aan de achterkant van de woning in de stenen gegrift is 1858 en er zijn 4 initialen rond de deur met name WSI, SSX, FSI en HSI en herinneren ons aan de bouwheren en ouders van Felix met name Wijnand Sohie, Suzanne Sterckx en hun 2 oudste zonen met name Frans en Henri Sohie. Waarschijnlijk droegen de 2 oudste zonen tijdens de bouw financieel of met werkkracht reeds bij.
We weten niet zo veel over de ouders van Felix. Wijnand Sohie was landbouwer en Suzanne Sterckx hield zich vooral bezig met eieren- en boterverkoop die ze kocht op de markt in Waver en doorverkocht in Brussel. Volgens Popp hadden de ouders nog 6 andere percelen grond in eigendom naast hun woning met een totaal van 1 ha 41 a 30 ca en alleen al het huis en hof waren 13 a en 40 ca. Links van het solheidestraatje was er nog een perceel van 14 a 50 ca + 3 stukken land nog op het Gerek, in de Steenbergstraat en tussen het kerkhof en de G Dekleermaekerstraat. Voor wat de positie van Wynand Sohie betreft : hij komt voor op de lijst van de gemeenteraadsverkiezingen van 1849 (lijst van 77 a 98 personen) en als je weet dat je gemiddeld 20fr per jaar moest betalen om op deze lijst te staan weet je dat ze niet zo onbemiddeld waren. In een andere belastinglijst (die van de ramen en deuren) vinden we hem terug bij de 50 meest vermogende van Hoeilaart op een totaal van 190 belastingplichtigen. We kunnen dus besluiten dat de Sohies een vrij aanzienlijk landbouwbedrijf hadden. Wijnand Sohie overlijdt in 1860 en Suzanne in 1864 en beide zullen de succesvolle groei van het bedrijf van hun zonen niet meer mogen meemaken. De woning werd rond 1868 reeds verkocht en de Sohies gingen waarschijnlijk op een andere plaats wonen tot de driewoonst op den berg klaar was.
De huidige woning werd dus in 1859 kadastraal geregistreerd als 'reconstruction totale' in opdracht van Winandus Sohie, landbouwer, en vader van Felix Sohie. In 1902 gevolgd door 'vente et reconstruction partielle' in opdracht van Henri Stas-Sterckx, schoenmaker.